Jon Täng

Marketing Specialist / Webbutvecklare

Hur du blir en författare (author) med hjälp av Google+

Jon Täng
Av Jon Täng  |  20 juli, 2013

I ett tidigare inlägg gick jag igenom hur man kan snygga till sitt sökresultat med utdrag (rich snippets). I detta inlägg kommer jag gå i genom hur du blir verifierad som författare (author).

Google sätter stort värde i trovärdighet, både när det gäller själva webbsidan men också när det gäller författaren. Därför är det viktigt att berätta, eller snarare informera Google om vem som står för publiceringen och vem eller vilka det är som skriver.

Google författare

För att få en bra sådan indexering behöver man ta sig igenom några steg.

Steg 1: Skaffa en sida på Google+

Oavsett om du skriver ensam på din hemsida eller blogg, anser jag att man ska skaffa sig en sida på Google+, ungefär som en sida man har på Facebook. Detta inger ju ett bättre anseende om att sidan är seriös. Har du ett företag ska du absolut skaffa en sida på Google+, om inte för att reservera ditt företagsnamn. Läs mer om varför du ska ha en företagssida på Google+.

Om du har en sida på Google+ ska du i din kod lägga till inom <head> följande. URL:en i denna tagg ska gå till din sida på Google+.

<link rel="publisher" href="https://plus.google.com/u/0/b/107016902925157327013/"/>

Steg 2: Bli författare

Google+ bidrar tillFör att få till den snygga författarindexeringen i sökresultaten behöver du i din Google-profil ange att du bidrar till en viss hemsida. Detta skapar ett starkt band till hemsidans innehåll och en person.

Nästa steg kan man göra på lite olika sätt. Detta beroende på hur man vill hantera sina besökare.

Det enkla sättet

Det enklaste sättet är att se till att i ditt material som du skriver på din hemsida finns med en länk som länkar till din profil på Google+. Detta kan du göra genom att inom taggen <head> lägga till följande rad:

<link rel="author" href="http://plus.google.com/u/0/103455122407324929993"/>

Har du inte möjlighet att ändra i koden kan du i din på länka till din profil på detta vis:

<a rel="author" href="http://plus.google.com/u/0/103455122407324929993">Jon Täng</a>

Det bättre sättet

Har man en hemsida, eller en blogg, vill man ju att läsaren ska lära känna en. Detta gör man oftast genom en Om mig-sida. Har man flera författare på sin hemsida kanske man även har ett författararkiv. Länkarna till dessa sidor ska vara taggade med rel="author".

I WordPress menyhantering kan man i panelinställningar aktivera relationslänk (XFN). Sen kan man i sina menyobjekt nu lägga till ordet author, vilket skapar rel="author"  i länken för objeket.

På din Om-sida, eller ditt författararkiv, ska det sen finnas en länk till din profil på Google+ med attributet rel="me" för att det ska fungera:

<a rel="me" href="http://plus.google.com/u/0/103455122407324929993">Jon Täng</a>

Fördelen med detta sätt är att du skickar inte i väg din läsare ifrån din hemsida. För det är ju trots allt ditt innehåll som är viktigast.

I filmklippet förklarar Matt Cutts och Othar Hansson hur länkningen går till.

Du också läsa mer om författare (authorship) på: Webenso, Tutsplus, Yoast, Google.

 

Jon Täng - Digital Marketing Specialist / Webbutvecklare

Jon Täng

Digital Marketing Specialist / Webbutvecklare

Jag är Marketing Specialist / Webbutvecklare på Bozzanova Reklambyrå i Vänersborg. Digital Marknadsföring, Sökmotoroptimering, Google Ads, Social Ads, WordPress och Webbutveckling är min vardag.

3 comments on “Hur du blir en författare (author) med hjälp av Google+”

Copyright 2020 Jon Täng
Do NOT follow this link or you will be banned from the site! tagsdiamond linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram