Jon Täng

Marketing Specialist / Webbutvecklare

Ett varningens finger för premuimteman (premium themes)

Jon Täng
Av Jon Täng  |  20 juli, 2013

I arbetet har vi några gånger använt oss av köpta premiumteman (premium themes), från bland annat ThemeForest. Jag vill höja ett varningens finger för dessa produkter. Jag vill inte påstå att all premiumprodukter som ligger på ThemeForest, eller liknande tjänster, är dåliga. Men, du som kund har få möjligheter att verkligen få det du tror du köper.

Varför då inte köpa premiumteman?

Ofta får du som kund inte möjligheten att prova varan innan du köper den. Du köper alltså grisen i säcken. När du tittar på temat i demo-läget ser det bra ut. Alla specialfunktioner (features) som specifikationen är fullspäckat med visas snyggt upp, och det verkas som att det ska lösa det du efterfrågar. Det står också att det är kompatibelt med alla webbläsare och andra komponenter. Om detta stämmer är något du först får veta när du betalt dina 30-50 dollar och laddat hem varan.

200-400 kronor kan ju verka rätt billigt för ett tema, om man jämför kostnaden 5 000-40 000 kronor som man får betala till en webbutvecklare för sitt helt specialdesignade tema. Men de få gånger vi har köpt teman åt våra kunder, eller för något projekt, har vi i samtliga fall fått lägga ner mer tid på att anpassa och rätta till det köpta temat för att få det att fungera, än vad det skulle ha tagit att själv bygga samma tema från grunden.

Vad ska man akta sig för?

Några saker som jag har noterat att kan man hålla utkik efter för att sålla bort "dåliga", eller svåradministrerade, premiumteman. Listan kan säkert göras längre.

  • Shortcodes - ett tema som innehåller en massa shortcodes är svårt att administrera.
  • Inbyggda tillägg - pluginen kan vara dåligt uppdatera vilket kan innebära säkerhetshål. Det är också dumt att vara beroende av något man inte vill ha/använda.

Vad finns för alternativ?

Det finns en mängd utvecklare till WordPress. Det finns också en mängd teman och plugin som är gratis att använda, som du kan ladda direkt ifrån din WordPress-installation. Då har du en möjlighet att testa dem för att se om de uppfyller det du vill ha.

Behöver du något mer specialanpassat för just ditt behov - tveka inte att gå till en webbyrå, eller en programmerare som har kompetensen. För även om ditt tema, eller plugin, blir lite dyrare än det du köper på t.ex. ThemeForest, så kommer du spara tid (lika med pengar) på att ha ett tema/plugin som är lätt att administrera och du kommer ha en garanti på att det kommer fungera.

Jon Täng - Digital Marketing Specialist / Webbutvecklare

Jon Täng

Digital Marketing Specialist / Webbutvecklare

Jag är Marketing Specialist / Webbutvecklare på Bozzanova Reklambyrå i Vänersborg. Digital Marknadsföring, Sökmotoroptimering, Google Ads, Social Ads, WordPress och Webbutveckling är min vardag.

One comment on “Ett varningens finger för premuimteman (premium themes)”

Copyright 2020 Jon Täng
Do NOT follow this link or you will be banned from the site! tagsdiamond linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram