SEO (search engine optimaztion, eller sökmotoroptimering på svenska) har varit senaste tidens stora läsämne för mig. Dels för att det är ett intressant ämne samt att vi har fått lite extra förfrågningar om detta Bozzanova Reklambyrå, och dels för att i och med lanseringen av Penguin 2.1 (Googles senaste algoritm) har det hänt en del på detta område.

Penguin 2.1 launching today. Affects ~1% of searches to a noticeable degree. More info on Penguin: http://t.co/4YSh4sfZQj

— Matt Cutts (@mattcutts) October 4, 2013

Med bra SEO och rich snippets får man snygga sökresultat

On Page SEO

On page SEO är optimeringsarbetet man gör på sin egen hemsida. Detta omfattar kod, text, bild, länkar och länktext. Det vill säga allt.

Denna bit känner jag att jag har ganska bra koll på. Inte 100 %, men tillräckligt. Självklart finns det massor jag kan lära mig mer om i detta ämne.

Off Site SEO

Off site SEO är optimeringsarbetet man gör bortom sin egen hemsida. Det går ut på att man ska driva in trafik via länkar till hemsidan via bloggar, satelliter, länkkataloger och sociala medier.

Denna bit har jag inte arbetet så mycket med och har därför läst på mest om. Men i och med Penguin 2.1 verkar det som att det har hänt något, som gjort att det vanliga arbetet de flesta SEO-konsulter har gjort, nu har fått negativ påverkan och med det så har hemsidor tappat positioner i sökresultaten. Därför får jag sålla ordentligt i den befintliga informationen där ute på internet.

Sökord försvinner i sökoptimeringen

En annan stor nyhet är att många webbläsare har börjat kryptera söktrafik och likaså har även Google gjort. Så därför har ett viktigt verktyg i SEO-arbetet försvunnit, då man inte längre kan se på vilka sökord som besökarna har använt sig av för att hitta fram till innehållet och hemsidan.

WordPress och SEO

Jag har i tidigare inlägg gett tips om On page-SEO i WordPress. Bland annat om bildoptimering, författarskap och avancerade utdrag. Jag rekommenderar även tillägget WordPress SEO av Yoast till alla som driver en egen WordPress-sajt, då detta tillägg ger bra information och underlättar SEO-arbetet på hemsidan.

Var lär man sig om sökmotoroptimering?

Mina studier om sökmotoroptimering bedriver jag genom att läsa och delta i diskussionerna på SEO-forum.se. Ju mer jag lär mig, ju mer kommer jag dela med mig av här.

Copyright 2024 Jon Täng
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram