Gör din WordPress-hemsida flerspråkig med tillägget Polylang

Jon Täng
Av Jon Täng  |  11 juni, 2013

I arbetet har vi ofta använt oss av det gigantiska språktillägget WPML för att få stöd för fler språk på våra kunders sajter. Vi har tidigare noterat att WPML drar ner prestandan på hemsidan en del, men under ett pågående projekt har vi märkt att WPML är en riktig resursbov och har därmed varit tvungna att hitta en annan lösning. Efter lite mätningar noterade vi att WPML lägger på ett genomsnitt på ungefär 200 extra SQL-frågor.

När vi idag letande efter olika lösningar för att tillhandahålla flera språk, hittade vi till slut tillägget Polylang, som är ett helt nytt plugin för språkstöd. Och vi blev mycket nöjda med resultatet. Polylang är ett mycket enkelt plugin och lägger inte på mer än kanske 10 extra SQL-frågor.

För att få bättre kompatibilitet med andra plugins, kunna utnyttja deras mo-filer för olika språk, är det bra att göra följande ändring i wp-config.php där hemsidans standardspråk definieras med WPLANG.

if (strpos($_SERVER['REQUEST_URI'], '/en/') === 0) {
    define ('WPLANG', 'en_US');
} else {
    define ('WPLANG', 'sv_SE');
}

För fler än två språk kan man lägga på fler else if-villkor innan sista else-satsen, som är sajtens huvudspråk (i detta fall svenska). Om du lägger till fler språk måste du också se till att ha alla aktuella språkfiler till WordPress för respektive språk, samt till ditt tema. Med Poedit kan du skapa egna språkfiler till teman och plugin.

Mer om Polyline hittar du på polylang.wordpress.com.

Ladda hem Polylang.

Jon Täng: digital marknadsförare och webbutvecklare

Jon Täng

Digital Marketing Specialist / Webbutvecklare

Jag är Marketing Specialist / Webbutvecklare på Bozzanova Reklambyrå i Vänersborg. Digital Marknadsföring, Sökmotoroptimering, Google Ads, Social Ads, WordPress och Webbutveckling är min vardag.

2 comments on “Gör din WordPress-hemsida flerspråkig med tillägget Polylang”

    1. Kul!

      Har dock inte uppdaterat detta inlägg. Polylang har ju kommit ut med uppdateringar som kanske gör mina tips i inlägget överflödiga.

Copyright 2024 Jon Täng
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram